Månstensvägen 7, Myggenäs
0709 - 49 15 36
Mån-Fre: 07:00 - 16:00

Lukt – och mögelsanering

Lukt – och mögelsanering

Har du märkt av en oangenäm lukt i huset under den senaste tiden? Detta är sällan ett bra tecken utan kan tvärtom indikera på en fuktskada. Det är tyvärr inte helt ovanligt att hus utsätts för hussvamp, något du måste sanera för att bli av med. Lukt- och mögelsanering kan åtgärdas på olika sätt, exempelvis genom luftrenare. Ofta kan du dock behöva hjälp från oss. Innan du vet hur du ska åtgärda otrevlig lukt behöver du veta var lukten kommer från. Om du har problem med mögel hemma är lukten oftast frän. Mögel kommer ofta på grund av fuktskador, vanligtvis i krypgrunder. Även en stark jordlukt kan indikera att det finns en fuktskada någonstans.

Om ditt hus har drabbats av hussvamp luktar det mer åt champinjoner och om svampen slitits isär brukar lukten förstärkas och bli mer unken. Beroende på vad källan till lukten är kan det antingen vara helt ofarligt men även hälsofarligt. Svartmögel är giftigt och måste snabbt saneras. Medan en unken sommarstugelukt sällan är farligt, även om den är oangenäm.

Hur blir jag av med lukten?

Lukt- och mögelsanering kan utföras på olika sätt. Om du har en fuktskada behöver den naturligtvis åtgärdas. Om problemet ligger i det översta marklagret bör detta bytas ut. Det är ingen enkel process men ett ont måste. Man använder därefter en saneringsvätska som tar bort lukten. Det finns även nyare alternativ som bland annat fotokatalytiska luftrenare som både tar bort mögellukt och som samtidigt motverkar mögelgaser.

Om lukten inte kommer från marken utan från grundmurarna finns det en annan sorts saneringsvätska som kan vara effektiv mot odörer. Kommer mögellukt från isoleringen måste denna bytas ut. Precis som marklagret är det inte den enklaste processen att byta ut isoleringen, men något du bör göra omgående så att möglet inte sprider sig. Det kan vara bra att kontakta oss för att säkerställa exakt vart lukten kommer ifrån. Vi har dessutom allt material som behövs för att sanera.

Utför lukt- och mögelsanering själv

Beroende på vart mögellukten satt sig kan du ibland få bort problemet själv på ett enkelt sätt. Om du exempelvis fått problem med mögellukt i vitvaror brukar det räcka med att skrubba noggrant med såpa och vatten. Efter första skrubbomgången är det dags att skrubba en gång till, fast med bakpulver och vatten. När du löddrat upp bakpulverblandningen kan du låta denna sitta kvar i ett par timmar innan du slutligen rengör med vatten. Varför man använder bakpulver beror på att det suger åt sig mögellukt på ett väldigt effektivt sätt. Andra vanliga ställen att få problem med mögellukt, särskilt svartmögel, är i badrummet. Mögel trivs nämligen bra i fuktiga miljöer där ventilationen inte alltid är på topp. Om du fått svartmögel i duschen gäller det helt enkelt att rengöra ofta och noggrant. Hjälper det inte? Då är det dags att kontakta oss.